Hello Editsuite.com friends,

Due to tons of abuse, we now require that you request user access by sending us your Login, Name, Email Address, Phone Number, and Profession by submitting that info HERE.  I'll review your request and try to get back to you within the week.  You can't imagine how many folk want to trash forums with bogas advertising. 

Also, please help us gain enough Facebook "Likes" to have a custom Facebook URL!  

--Gary Lieberman

DME Transition - hitch in video

1 reply [Last post]
SQuinn
User offline. Last seen 22 weeks 6 days ago. Offline
Joined: 31 Aug 2010

On our 8000A: I change the transition from MIX to DME and immediately see a slight delay in the video as the DME(s) become attached. Same result going the other way. The board wasn't doing this before; I just started seeing it. Rebooted everything to no avail.

Haven't seen this one in years, and I recall that it was fixed in a software update. Could it be a hardware issue or a weird buried setting? The only changes we have going on are some new TRIA clip servers going in (aka I don't know if something in the menus was poked the wrong way).

Bob Ennis
User offline. Last seen 1 week 4 days ago. Offline
Joined: 24 Aug 2005

The hitch that you are seeing is something that, to my knowledge, has always been there on almost all switchers and is not something that has ever gone away on the SONY or GV switchers.  DVE's delay the video by a frame, and when you go from a raw source to that same source in a DVE, there will be a "hiccup" on screen.  When you turn on the DME wipe, you are activating that path through the DVE, so on a normal move the video will jump as you press the DME Wipe button...on a reverse move, you will see that delay as the source hops out of the DME atthe end of the DME wipe.  It's just physics, and if you haven't seen it before, it was probably because you activated the function at a point with slow or no movement on screen - that's how we have traditionally hid the frame bump in the past.

The only way to fix this issue is to delay everything in the switcher EXCEPT the DVE by a frame.  This is the trick that the Kahuna does.  The DIVI switcher gets around this problem by rendering the video at the final output, thereby absorbing any DVE delays (you can feed video into a DVE, put that into another DVE, and continue doing this kind of cascading all day long without a delay on the DYVI).  However, the DYVI's final video output has a constant 3-frame delay at all times.  But these are the only 2 broadcast switchers that I know of where you don't see a hop in the video when getting into or off of a DVE.

Bob Ennis